En wederom aandacht in de regionale media voor de Moesmunt. Het Brabants Dagblad heeft een stuk geschreven over het inleveren van de Moesmunt afgelopen donderdagavond 1 december. Hieronder het complete stuk.
Tientallen Schaijkenaren legden samen duizenden Moesmunten op tafel donderdagavond, tijdens de inleversessie voor de in problemen geraakte carnavalsmunt. Een totaalopbrengst wilde de organisatie niet direct geven.
De een kwam met twaalf munten, de ander met zestig. Maar er was ook een man die een zakje met 839 munten leegschudde. Die waren niet van hem alleen hoor, legde hij uit: ,,Ook van andere leden van mijn carnavalsvereniging. Maar ik had tijd om naar dit inlevermoment te gaan, dus ik had aangeboden om ook hun munten mee te nemen.’’
De Moesmunt was een vertrouwde traditie in carnavalsdorp Schaijk. Bestellen gebeurde vóór carnaval, via de verenigingen. Tijdens het feest konden er dan drankjes en vette happen mee besteld worden. Na afloop ruilden horecabazen hun opgehaalde Moesmunten in voor geld.
Elk gezin een voorraadje in huis
Zo ging het bijna twintig jaar goed en daarom had elk carnavalsgezin wel een voorraadje moesmunten in huis. Dat was handig en leuk, vertelde een moeder bij het inleveren van 74 munten: ,,Je gaf je kinderen elke dag wat munten mee. Dan konden ze zelf wat drinken en een frietje kopen. Vonden ze prachtig!’’
Van een gemak werd de Moesmunt een probleem voor velen, toen de Schaijkse horeca de munt enkele weken geleden ineens onbruikbaar verklaarde. De kassa achter het systeem was leeg en doorgaan zou onverantwoord zijn voor de ondernemers.
Omgeruild tegen vouchers
Na verbaasde en ook boze reacties uit het dorp besloten de horecabazen tot een inleveractie. Donderdagavond konden munten omgeruild worden tegen vouchers, waarvan nog bekend gemaakt wordt waarvoor ze ingewisseld kunnen worden.
Deze getrapte werkwijze was opgezet om de omvang van het probleem in beeld te krijgen. Pas daarna kan de horeca een gepast en haalbaar aanbod bedenken, had voorzitter Theo Potjes vooraf gezegd. Hij wilde donderdagavond niet de totaalstand melden: ,,Laat ons nou eerst eens bedenken wat we er verder mee doen.’’
Vooral tijdens het eerste van de twee inleveruurtjes stonden Moeslanders in een lange rij te wachten, met plastic zakjes vol munten. Die gingen door een telmachine, waarna de score opgeschreven en ook uitgesproken werd.
‘Tienduizenden euro’s mee gemoeid’
Zo hoorden bezoekers wat in Schaijk al wel gedacht werd. Het gaat om veel munten en daarom ook om veel geld. Een man: ,,In totaal zijn er tienduizenden euro’s mee gemoeid. Dat blijft onbegrijpelijk, waar is dat geld gebleven?’’
Overigens werden niet alle nog in omloop zijnde Moesmunten donderdag ingeleverd. Veel bezoekers zeiden wel mensen te kennen die kiezen voor het alternatieve aanbod van De Raaf. Dat uitgaanscentrum distantieerde zich van de gezamenlijke inleveractie en deed een eigen omruilaanbod.
Bron: Brabants Dagblad