Een mooi stuk in het Brabants Dagblad van dinsdag 13 februari:
Moesland heeft al jaren de groenste optocht. En de boswachter langs de kant wist dat niet eens
MOESLAND/SCHAIJK – Vieze uitlaatgassen van tractoren of andere ’trekkers’ in de optocht? Niet in Schaijk. Een van de grootste (en mooiste!) optochten van de regio is al jaren duurzaam. Hoe doen ze dat? En beseft het publiek het eigenlijk wel? ,,Nu je het zegt, heerlijk.”
Ja, bij de optocht in Moesland deden ze de trekkers al jaren geleden in de ban. Sindsdien zijn alle carnavalswagens, ja ook die hele grote wagens, loopwagens. Met duwstangen worden ze voortgetrokken. En al die mannen en vrouwen die de wagens duwen, verbranden zo mooi ook nog eens een berg calorieën.
Het is maandagmiddag, twee uur. Moesmoandag. Langs de route staat ‘boswachter’ Edwin van der Linden met zijn vrouw Kim en hun één jaar oude dochtertje Fleur. Hij zal al die duurzame wagens wel waarderen, zo als boswachter, of niet? Hij lacht: ,,We komen uit Uden en eerlijk gezegd wist ik dat niet eens. Maar nu je het zegt, het valt wel op ja, dat iedereen loopt. Waarom ik hier verkleed als boswachter ben? Ik heb een buitensportschool, Outdoor Fitness in Uden. Ik geef onder andere bootcamptrainingen in het bos. Vandaar dat ik deze outfit wel toepasselijk vond.”
‘Groen was nog geen onderwerp’
Zou die groene insteek er zijn omdat Schaijk zo dicht tegen de Maashorst aanligt? Of omdat Moesland eigenlijk bijna hetzelfde betekent als moestuin? Maarten Hendriks, voorzitter van Stichting Carnaval de Moeslanden, lacht: ,,Toen de ongeschreven regel dat je alleen ongemotoriseerd mee kan doen jaren geleden werd ingevoerd, toen was groen nog helemaal geen onderwerp. Toen waren mensen nog helemaal niet bezig met duurzaamheid.”
Nee, de aanleiding om alleen nog maar met menskracht te werken was een andere, zo legt hij uit: ,,We wilden niet dat het een tractor- of wagenshow werd. En het was veiliger. Het beviel meteen goed, dus die ongeschreven regel dat je niet gemotoriseerd gaat, is sindsdien gebleven. Die gaan we ook nooit meer veranderen, het bevalt heel goed. En dat het groener is, duurzamer, dat is mooi meegenomen.”
950 deelnemers
En hij vertelt dat je wel met een gemotoriseerde wagen mee zou mógen doen, maar dat je dan niet meedoet in het klassement. ,,Dan beoordeelt de jury je dus niet. Dat wil niemand. En dus hadden we ook dit jaar alleen maar lopers. Alle groepen kwamen uit Moesland zelf. We hadden deze optocht vijftien grote wagens, vier individuele groepen, tien grote loopgroepen en 21 kleinere. In totaal 950 deelnemers, allemaal van eigen bodem. En de kwaliteit was erg hoog. Ja, daar zijn we zeker trots op.”
En komen de deelnemers en de wagens dus allemaal uit Schaijk, langs de kant staan juist opvallend veel mensen van buiten Schaijk. Edwin en Nicole Lenderink kwamen uit het Gelderse Bemmel om de optocht te zien. Nicole: ,,Ik heb in Schaijk gewerkt, dus ik wist hoe mooi die hier altijd is. Hij is weer prachtig, met zulke mooie wagens.” Edwin: ,,We vinden het wel fijn dat er geen tractoren meerijden.” Nicole: ,,In sommige andere optochten sta je echt in de uitlaatgassen naar de optocht te kijken.”
Bron: Brabants Dagblad
Foto’s: Lieke Mulder en Jeroen Appels/Van Assendelft