‘Over de schik die we samen hebben’, documentaire over 66 jaar carnaval Moesland

‘Over de schik die we samen hebben’, documentaire over 66 jaar carnaval Moesland

Het jubileumweekend nadert met rasse schreden en dat heeft het Brabants dagblad ook opgemerkt. Een flink artikel vandaag in de krant over de documentaire over 66 jaar carnaval die donderdag 5 september om 20.00 uur voor het eerst te zien zal zijn in de feesttent aan het Mun.

Het feestprogramma rond 66 jaar carnaval in Schaijk trapt donderdag af met een documentaire over de rijke historie van Moesland. ,,Leuk voor jong en oud”, zegt samensteller Bas Griffioen. Maar wel met een disclaimer erbij: ,,We hebben niet geprobeerd om compleet te zijn. Dat kan gewoon niet.”

In het donkere coronajaar 2021 mocht carnaval niet gevierd worden, ook niet in Schaijk. ,,Iedereen zat thuis, er was helemaal niks”, herinnert Bas Griffioen zich. ,,We hebben toen in acht weken tijd een documentaire gemaakt over de trots die we samen delen tijdens carnaval in Schaijk. Want dan glundert iedereen toch alsof het zijn trouwdag is.”

Die documentaire Mi d’n papleepel ging vooral over de optocht en bekeek Schaijk thuis vanaf de bank, al dan niet met een bordje boerenmoes op schoot dat bij de drive-in kon worden afgehaald. Maar nu, bij het 66-jarig jubileum, wordt alles nog mooier voorspelt Griffioen: ,,Een prachtige documentaire waar we met een paar mensen anderhalf jaar aan hebben kunnen werken. Leuk voor jong en oud om samen te kijken.”

Rijk gevuld archief
Drie oud-grootvorsten nemen de kijkers mee in drie tijdsblokken: 50 tot 60 jaar terug, 20 tot 30 jaar geleden en de meest recente periode. ,,De beelden van vroeger zijn natuurlijk heel leuk voor de ouderen. Daar moet de jeugd misschien even doorheen maar die komen later wel aan hun trekken”, zegt Griffioen.

Het bijzondere in Schaijk is dat de rijke historie van het carnaval vanaf het prille begin in 1958 goed is vastgelegd op foto en film. Zo is er al kleurenfilm van de optocht in 1961 en er is heel veel carnavaleske film geschoten door dokter Langendijk. Samen met Corné van de Laar, Roy Sijmens en René Derks dook Griffioen in het carnavalsarchief deoptocht.nl dat nauwgezet wordt bijgehouden door René Derks. Er bleef 1,5 uur film van over.

Willemke de Moesnar
Hoogtepunten die voorbij komen zijn onder andere de zomerse Moestoer – een fietstocht met ooit wel duizend verklede deelnemers -, de optredens van Wim Wijnakker alias Willemke de Moesnar, de pronkzittingen, optredens van de Hofkapel (‘die hebben zelf altijd al schik, wij mogen erbij zijn’) en de alternatieve carnavalsmissen in de kroeg met bier en stukjes frikandel in plaats van miswijn en hosties. En natuurlijk de optocht want dat is en blijft het hoogtepunt van carnaval in Moesland.

,,Het is een documentaire geworden over de schik die we in Schaijk met elkaar delen”, zegt Griffioen. En het mooie is dat die dit keer voor een groot publiek in de feesttent vertoond kan worden. Dat gebeurt op donderdag 5 september, voordat het echte feestprogramma los barst. Wà hebbe we toch gelaache: 66 joar same schik in ut Moesland begint om 20.00 uur in de feesttent aan het Munpad, de tent is al vanaf 19.00 uur open.

Feestprogramma
Op vrijdag 6 september is in de tent een grote feestavond (dresscode groen) met muziek van de ‘Vrienden van Moesland Live!’. Zaterdag 7 september is er vanaf 15.00 uur een openbare receptie die vanaf 18.00 uur naadloos overgaat in een feestavond met de band ‘Lijn 7’.

Op zondag is er om 11.00 uur een carnavaleske eucharistieviering in de kerk, om 13.00 uur gevolgd door een lunch in de feesttent. Om 14.00 uur start de feestmiddag met medewerking van allerlei Schaijkse clubs en muziekgezelschappen. Vanaf 17.00 uur treedt feestband Effe Serieus op.

Bron: Brabants Dagblad