Willie (79) vangt 66 jaar carnaval Schaijk in een puzzel

Willie Manders (79) vangt 66 jaar carnaval Schaijk in een puzzel

Toe maar, wat een luxe. Nog een stuk over het Moeslands carnaval in het Brabants Dagblad. Nu wordt Willie Manders uitgelicht met zijn prachtige puzzel van 66 jaar Moesland.

Willie (79) vangt 66 jaar carnaval Schaijk in een puzzel. En ja, hij zit er zelf ook in…

Koor Tiona, de Feestmeester en sportclub DAW uit Schaijk. Het zit allemaal verstopt in de kleurrijke puzzel die etaleur-schilder Willie Manders maakte rond het 66-jarige jubileum van het carnaval in Moesland. Met natuurlijk een hoofdrol voor de optocht.

De overeenkomst met de bekende legpuzzels van Jan van Haasteren is bewust gekozen. Willie Manders (79) verstopte er geen oogjes, papieren vliegtuigje of belastinginspecteur in (vaste elementen in elke puzzel van Van Haasteren) maar vooral veel Schaijk.

,,Het idee had ik al langer”, vertelt Manders met de puzzel op tafel. ,,Toen ik bezig was met mijn schilderij ‘Met Moes Meer Mans’ ontdekte ik dat het 66-jarig jubileum van het carnaval in Moesland eraan zat te komen. Ik heb toen een maand lang hard doorgewerkt zodat het schilderij op tijd klaar was om er nog een puzzel van te laten maken. Het werden honderd stuks die op de 11e van de 11e vorig jaar in een mum van tijd uitverkocht waren.”

Je ogen uitkijken
Alles draait om de optocht die dwars door het dorp trekt, met veel publiek langs de kant. ,,Natuurlijk, want de optocht is hét bindmiddel van carnaval en het dorp”, zegt de Schaijkenaar, zoon van Wim Manders, in 1958 een van de oprichters van het carnaval in Schaijk. Vanwege zijn creatieve talent werkte Willie Manders zelf ook jarenlang mee aan de wagen van de Oelewappers. ,,Maar dat was niks vergeleken bij wat ze tegenwoordig bouwen. Ik sta elk jaar mijn ogen weer uit te kijken.”
Op de praalwagen in het midden van de puzzel staan vijf bekende krachtpatsers die samen heel wat moesmans zijn: de Hulk, Jerommeke, Popeye (met een blik boerenmoes in plaats van spinazie) en Elvis met Mick Jagger. ,,Waarom die twee? Dat zijn mijn grote muzikale idolen”, zegt Manders lachend. Zelf heeft hij zich ook verstopt in de puzzel: met een boekje zittend bovenop een lantaarnpaal.

Dirigente van Tiona
Maar wie goed kijkt ziet meer bekende Schaijkenaren: artiest de Feestmeester, de uitbater van De Potter (met een blad bier), Willemke de Moesnar uit de beginjaren van het carnaval en dirigente Ellen Geurts-Van Kessel van het koor met de geweldige naam Tiona (Thuis is ook niet alles). En voor de echte speurneuzen ook nog twee piepkleine figuurtjes uit de Nachtwacht van Rembrandt. ,,Er moet toch ook wat cultuur in, niet dan?”

Manders heeft van de puzzel bewust maar honderd exemplaren laten maken. ,,Het moet wel een beetje exclusief zijn”, vindt hij. Op zijn werktafel ligt het volgende project al klaar: een schilderij over de gemeente Maashorst met van elke kern de kerk en een paar kenmerkende gebouwen. ,,Die moet in het najaar klaar zijn”, zegt Manders. En ook dat wordt weer een puzzel van duizend stukjes.

Willie (79) vangt 66 jaar carnaval Schaijk in een puzzel

Bron: Brabants Dagblad
Foto:Van Assendelft Fotografie