Zo bouwen ze in Schaijk een carnavalswagen: bewegende poppen met grote lachende monden

Carnavalswagen bouwen Schaijk

Ook vandaag een stuk over het Moeslands carnaval, ditmaal over carnavalswagen bouwen Schaijk.

Zo bouwen ze in Schaijk een carnavalswagen: bewegende poppen met grote lachende monden

In de meeste dorpen wordt de carnavalsoptocht elk jaar kleiner en minder. Maar niet in Schaijk, dat tot in de verre omtrek bekendstaat om zijn imposante en fraaie stoet. De Optocht is dé motor en grote verbinder in het dorp met een heel eigen smoel: de Schaijkse School.

Bij de viering van 66 jaar carnaval in Schaijk zijn de praalwagens deze week even ondergeschikt. Maar niet heel lang, want over een paar maanden duiken de eerste clubjes weer op in de bouwhal om te lassen, gazen, plakken en schilderen voor een van de praalwagens.

,,Het is het hart en ziel van het Moeslands carnaval”, zegt René Derks, beheerder van de alwetende site deoptocht.nl. ,,De Optocht is iets waar we als dorp heel erg trots op zijn”, zegt voorzitter Maarten Hendriks. ,,En we doen er alles aan om dat gevoel vast te houden.”

Na de start van het carnaval in 1958 trok een jaar later al de eerste optocht door het dorp. Op maandag, want de pastoor – toch al geen fan van het nieuwe feest – sprak zijn veto uit over de zondag. Achteraf is Schaijk er alleen maar blij. De maandag is van Moesland. ,,En dan komt alles en iedereen weer terug naar het dorp”, zegt de voorzitter.

Trekker met een platte kar
Bij de eerste edities was het nog niet veel meer dan wat trekkers met een platte kar erachter. Maar al begin jaren zestig duiken de eerste grote poppen op, iets waar Moesland nog steeds om bekendstaat. Ook werden al heel snel de tractors geparkeerd en alle praalwagens voortaan met de hand voortgeduwd.

Nog iets kenmerkends voor Schaijk: bewegende poppen. ,,Daardoor gaan de wagens pas echt leven”, legt Derks uit. ,,Als je in de verte kijkt en de wagens ziet aankomen, dan gebeurt er al van alles. Dat maakt het zo mooi.”

In de loop van 66 jaar carnaval ontstond zelfs een eigen stijl: de Schaijkse School. Met drie typische kenmerken doceert Derks: kleurrijke poppen, lachende gezichten en grote monden. ,,Met dank aan carnavalsclubs De Oelewappers en De Bierviltjes, want die hebben hiervoor de basis gelegd”, zegt Derks.

1111 deelnemers
Met pak ’m beet een stuk of vijftien grote praalwagens, zeker twintig enorme loopgroepen en minstens een elftal individuelen komt de optocht in Schaijk een heel eind in de richting van de 1111 deelnemers waar vaak mee geschermd wordt.

Moesland doet er alles aan om dat zo te houden, aldus de voorzitter. Beginnende clubjes krijgen financiële ondersteuning, er is een bouwhal en kinderen op de basisschool krijgen al les in het bouwen van carnavalswagens. ,,In Schaijk kun je van de wieg tot het graf carnaval vieren”, zegt de trotse voorzitter. ,,En daarbij is de optocht echt het fundament van ons carnaval.”

Bron: Brabants Dagblad