Een mooi artikel vandaag in het Brabants Dagblad. Wij weten het al lang, er stroomt groen bloed bij ons in de aderen. Met één groot doel: het winnen van de schaal op Moesmoandag. Het Brabants Dagblad (Hans van Alebeek) ging op bouwbezoek in het Frotkot en de oude gemeentewerf en maakte dit verslag.
Al in het Frotkot dromen van De Schaal, jong en oud bouwen massaal voor De Optocht in Moesland
In een paar oude Schaijkse loodsen klopt het hart van het Moeslands carnaval. Jong en oud bouwen daar nu al maanden aan de grote en kleurrijke praalwagens waar Moesland om bekend staat. Het ‘groen bloed’ zit er hier bij iedereen in. ,,Die schaal, daar gaat het om.”
,,Hier bouwt de toekomst van het carnaval in Schaijk”, zegt Maikel van de Schans, wijzend op het Frotkot, de eigen bouwloods voor de Schaijkse jeugd. Frotkot klinkt wat oneerbiedig want wat hierbinnen aan bouwsels en karren voor de jeugdoptocht staat, zou in veel dorpen niet misstaan in de gewone optocht.
In de hal zijn kinderen van groep 4a van basisschool de Regenboog hard aan het werk. ,,Dit wordt de caravan van All You Need Is Loef”, vertelt Charlotte. Het is een knipoog naar Nicole Loeffen, de eerste prinses carnaval in Moesland. Enthousiast schilderen de kinderen overal hartjes op de grijze liefdescaravan.
Cursus lassen voor de jeugd
Papa Joey Lukassen kijkt toe hoe dochter Dize boven een trapje balanceert. Hij heeft de constructie van de wagen gemaakt, zoals hij dat ook doet bij zijn eigen club Schôn Gekwakt. ,,Ze geven hier in Moesland een cursus lassen voor de jeugd maar dat is pas vanaf groep 8″, legt hij uit. Moeder Elles van den Heuvel houdt intussen potjes verf omhoog waar allemaal kleine kwastjes van kleine kinderen in verdwijnen.
De kosten van al dat materiaal, er komen ook nog ‘hartige pakjes’ bij voor alle kinderen die meelopen, betalen de ouders samen. Zo gaat dat nu eenmaal in Schaijk. ,,Het is gewoon hartstikke leuk om te doen”, zegt Charlotte. ,,Wij hebben allemaal carnavalsbloed”, roept de een. ,,In Moesland is dat groen bloed”, weet een ander.
,,Zonder jeugd wordt het ook in Schaijk steeds lastiger om carnaval te vieren. Hier krijgen ze het echt met de paplepel naar binnen. Ze zijn samen bezig, hebben plezier en hangen niet op straat rond. Wat wil je nog meer?”, zegt kartrekker van De Optocht Maikel van de Schans trots.
555 jeugd en 1111 grote deelnemers
Hij schat dat in de jeugdoptocht op zondag 2 maart zo’n 555 kinderen en ouders mee lopen, tijdens de grote optocht op maandag 3 maart ligt dat grof geschat rond de 1111, een mooi carnavalsgetal. Dit jaar doen er maar liefst zeventien wagens mee. Allemaal met de hand voortbewogen en groot, kleurrijk en vol beweging, de typische kenmerken van de Schaijkse School zoals de bouwstijl is gedoopt.
In de hal naast het Frotkot, op de oude gemeentewerf, is dat goed te zien. In die afgeschreven loods hebben vijf clubjes onderdak gevonden en wordt er ook hard gewerkt: lassen, kippengaas erover, papier erop plakken en dan schilderen. Er moet nog heel veel gebeuren maar de kleuren spatten er nu al vanaf. ,,Het schiet redelijk op”, zegt Rob Reijnen over de ‘droomwagen’ van zijn club Ut Nauwt Nie. Gebaseerd op het idee van fantasiefiguren die je ziet als je naar de wolken kijkt.
Kippenvel bij De Schaal
Goed voor een plek bij de top 10, hoopt Reijnen. ,,Het bouwen staat nu wel op een lager pitje dan vroeger”, zegt hij. ,,Toen waren we jong en fanatiek. Als het nodig was, meldde je je ziek op school en ging je bouwen. Ja, dat gebeurde. Nu zijn er vrouwen en kinderen en doen we het rustiger aan.” Maar zegt hij, bladerend in zijn telefoon om de foto’s van toen te laten zien: ,,Ik krijg nog altijd kippenvel als ik denk aan 2012 toen we eerste werden. Die schaal, daar draait het toch om.”
Dit is ie, wijst Van de Schans op de grote trofee die in de bestuurskamer aan de muur hangt: een metalen schaal van zeker 25 kilo. ,,Daar wil heel Schaijk zijn naam op hebben staan”, weet hij uit ervaring. Om die reden hoopt hij dat de gemeente Maashorst het carnaval in Schaijk blijft steunen. Nu al moeten er bouwers uitwijken naar buurdorpen als Velp en Berghem. Een nieuwe, grote bouwhal naast het Frotkot zou veel helpen. ,,Want we willen na 66 jaar Moesland ook graag de 77, 88 en 99 jaar vieren. En verder”, zegt hij lachend.
Bron: Brabants Dagblad
Foto’s: Thomas Segers