Het Brabants Dagblad heeft een groot artikel geschreven over de optocht van Schaijk, Ze vragen zich af waarom is de carnavalsoptocht van Schaijk zo populair?
Duizenden bezoekers langs de route van Schaijk: waarom is deze carnavalsoptocht zo populair?
Er staat weer rijendik volk langs de route van de optocht in Schaijk oftewel Moesland. Duizenden mensen komen kijken, maar waarom?
Moeder en dochter, gekleed in Bosch carnavalstenue en de Kikvorschen op de jas, staan naar de optocht te kijken. Zijn ze niet een beetje verdwaald? ,,Nee, ik ga nooit naar de optocht in Den Bosch, hoewel ik in de binnenstad woon. Deze optocht is veel mooier, er wordt veel meer aandacht aan de wagens besteed”, zegt moeder Saskia Opstraat. ,,Ik ben wel trots op Oeteldonk, maar hier is het gemoedelijker, en in Den Bosch is het veel te druk.” Ook anderen in de uniformen van Den Bosch geven schoorvoetend toe niet meer naar het Oeteldonkse carnaval te gaan, omdat ze het in Schaijk gezelliger vinden.
Dit jaar zijn er achttien wagens en 1182 deelnemers. Alle wagens met de hand voortbewogen en groot, kleurrijk en vol beweging. Links en rechts moet er nog een boompje gesnoeid worden om de hoge wagens door te kunnen laten gaan. Prinses Nicole I, beter bekend als Nicole Loeffen, opent de optocht met een aantal oneliners: ,,Meisjes van nu kunnen koken als hun moeder, maar drinken als hun vader.” Dat ze geliefd is blijkt wel: Er is een overvloed aan posters en stickers met ‘All you need is Loef’ en er klinkt vaak een lied voor deze prinses.
Sommige wagens hebben een boodschap, waaruit blijkt waar de vaak jonge bouwers mee zitten: woningnood, bierprijzen en het klimaat. De wagen van Da Ge Ut Wit/Gruwelijk Locht gaat over woningtekort. ,,Als we op de wereld niet meer kunnen aarden, dan zoeken we het in de ruimte”, staat er op het bord voorop. De wagen bestaat uit gigantische astronauten en buitenaardse wezens en de lopers zijn in zilverpapier gekleed. ,,Ja, ik heb me op het werk in moeilijke bochten moeten wringen, om de carnavalswagen af te krijgen”, zegt bouwer Roel Wittenberg.
Vooral rondom de tribunes voor gehandicapten en ouderen staat het rijendik. De meeste ‘buitendurpse’ kijkers komen niet heel ver weg. Suzanne en Iris Ketelaars uit Uden: ,,Het is zo mooi dat alle karren met de hand worden getrokken. Er is niks gemotoriseerd, dat is bijzonder.” Een stel uit Volkel: ,,Dit is de mooiste optocht van de gemeente Maashorst.”
Overmaas volk
Veel mensen van de overkant van de Maas komen ook naar Schaijk. Zo is daar het gezin Dominikus uit Wijchen, tien mensen sterk. ,,Wij vinden het fantastisch dat hier kinderen meedoen, die kleine jeugdwagens zijn het leukst. Je ziet echt dat hier de carnavalstraditie doorgegeven wordt.” Een oudere man uit Duiven bij Arnhem houdt ‘gewoon van de optocht’. In zijn woonplaats is helemaal niks, en voor deze optocht heeft hij de reis graag over.
In totaal 160 man komt uit Wageningen, ze dragen de carnavalskleren van De Berggeiten en de Deurdouwers. Met bussen en personenauto’s komen ze naar Schaijk voor de optocht, maar ook voor het feest van Tini van Son en Martin Versteegen. Dit horeca-echtpaar regelt alles voor hen.
De Wageningers vergapen zich aan de mooie wagens. ,,Dat hebben wij in Wageningen niet meer, een echte optocht met gebouwde wagens. Er is een ernstig ongeluk geweest, en toen is gezamenlijk besloten niet meer te bouwen. Voortaan zijn we op maandag met onze carnavalsclubs in Schaijk.”
Geen prijzengeld
In Schaijk is geen prijzengeld, het gaat gewoon om de eer. Dat maakt de kwaliteit van de wagens extra bijzonder. De jury van bestaat uit 15 mensen van buiten het dorp. Zo komt Jelle Rutgers uit Stolwijk (Zuid-Holland)en Twan Hoes komt uit Heesch. ,,We letten heel erg op beweging en of iets carnavalesk is. Dus lachwekkend.” De eerste prijs voor wagenbouwers is een metalen schaal van 25 kilo, waar elke Schaijkse zijn naam op wil hebben. Om 23 uur op carnavalsmaandag wordt bekendgemaakt wie de grote bokaal wint.
Bron: BD Francine Bardoel
Foto: Jan Zandee