Mooi berichtje gezien van Ellen Geurts van Kessel op Facebook, nu is het Moeslands carnaval ook bekend in New Orleans.
Als een verslaggever uit New Orleans, Drew Hawkins, in het kader van een International Health Study Fellowship in Nederland is en hij schrijft over Moeslands carnaval en de geweldige optocht en de ‘Meezingmiddag met Tiona’ in de grote tent dan mag je trots zijn. Schaijk is dus terecht een ‘Werelddorp’ en nu dus zelfs in New Orleans bekend.
Hierbij de link naar de originele tekst en de vertaling.
Het is Mardi Gras in New Orleans – en in dit kleine, zuidoostelijke Nederlandse dorp
New Orleans staat over de hele wereld bekend om Mardi Gras, maar veel plaatsen vieren ook carnaval.
Neem bijvoorbeeld het kleine dorpje Schaijk in Nederland. Het ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Amsterdam in het zuidoosten van het land. De uitgestrekte stad en het netwerk van grachten maken plaats voor de “groene woestijnen” van velden vol schapen en vee, bezaaid met windmolens.
Eenmaal aangekomen in het dorp met ongeveer 7.000 inwoners, houdt al het “normale leven” op. De scholen zijn gesloten. De straten zijn afgezet. Iedereen is verkleed in felle kleuren, met schmink en veren. Van zaterdag tot dinsdag is het hier Carnaval.
Het dorp verandert ceremonieel zijn naam van Schaijk in “Moesland” – “moes” is de naam van de Nederlandse boerenkool die in het gebied wordt verbouwd. De burgemeester geeft de controle over het dorp voor de vier dagen van de festiviteiten over aan de “Prins van Moesland”.
Maar dit jaar hebben ze een prinses gekozen: Prinses Nicole – haar volledige titel is “Dorstige Hoogheid Prinses Nicole de Eerste”.
Carnaval in Nederland gaat terug tot de 14e eeuw, maar de moderne traditie begon na de Tweede Wereldoorlog. In Schaijk is dit de eerste keer dat een vrouw wordt gekozen door de “Raad van Elf”, die elk jaar bijeenkomt om de nieuwe royalty te kiezen.
Andere carnavalsverenigingen in andere dorpen in de regio hebben al eerder een prinses gekozen, maar Moesland wordt beschouwd als meer “traditioneel”, zei Jeroen van Zuijlen, voorzitter van de Carnaval Stichting De Moeslanden.
Locals zeiden dat het een teken was dat “tijden veranderen”. Maar het is een welkome verandering, aangezien de Carnaval vieringen, uniek voor het zuidoosten van Nederland, evolueren om nieuwe tradities in oude te integreren.
Afgelopen herfst kondigde de Raad van Elf aan dat inwoner Nicole Loeffen was uitgekozen om als prinses te regeren. En het thema voor de festiviteiten van dit jaar zou “All You Need is Loeff” zijn.
Inwoner Josje Cornelissen, die al meer dan vijf decennia carnaval viert, zei verrast te zijn door de bekendmaking. De nominatie wordt geplaagd in de plaatselijke krant en geheim gehouden totdat de genomineerde de kroon accepteert.
“Ja natuurlijk was het een verrassing,” zei Cornelissen, ”Maar elk jaar ben je weer verrast wie het is.”
Sindsdien heeft het dorp hard gewerkt om de “wagens” – praalwagens – met de hand te bouwen. Groepjes dorpsbewoners, van wie velen elkaar al kennen sinds de lagere school, werkten elk vrij moment samen om de uitgebreide praalwagens te bouwen.
Carnaval volgt een volledige levenscyclus voor dorpelingen in Schaijk. De eerste fase begint al op jonge leeftijd, wanneer basisschoolkinderen – met hulp van hun ouders en leraren – kleinere praalwagens bouwen voor de “frotkot”, de kinderoptocht die op zondag wordt gehouden.
Voor het “tweede deel” blijven de groepen schoolkinderen vaak bij elkaar, ze groeien op en bouwen praalwagens voor de optocht voor volwassenen op maandag. En als ze te oud worden om de praalwagens te bouwen en te trekken, gaan ze over naar het “derde deel” – ze zingen in het koor dat Cornelissen is begonnen.
“Niemand wilde dat ik mee ging zingen, dus ik dacht, als ik een koor begin, kunnen ze me er niet meer uit krijgen,” zei Cornelissen lachend. “En het is een koor. Kwaliteit is niet het belangrijkste, maar zingen is het belangrijkste en het is leuk.”
“Het samenzijn is het plezier,” voegde haar man Jos eraan toe.
“Het ‘derde deel’ is het leukste,” zei Josje.
Het “frotkot” begon zondagmiddag toen groepen kinderen hun praalwagens voortbewogen en Nederlandse snoepjes uitdeelden, gekleed in kostuums die uniek waren voor het thema van hun groep, zoals Super Mario Brothers en Minecraft – “Moescraft” voor de parade.
Aan het einde reed Prinses Nicole de Eerste, in een enorme, drie verdiepingen hoge praalwagen die werd voortgeduwd door een tractor – net als de praalwagens tijdens Mardi Gras in New Orleans – en zwaaide naar het publiek terwijl een fanfare speelde. In de rest van Nederland wordt Carnaval gezien als een vreemde traditie van de zuiderlingen. Maar voor iedereen in Schaijk is het een manier van leven die eeuwen teruggaat. Voormalig prins Joep Manders zei dat hij blij was met de verandering om een prinses de festiviteiten te laten leiden.
“Ik denk dat het iets goeds is, ja,” zei Manders. “En het begon eigenlijk toen ik een prins was, ik nam mijn vrouw mee als prinses. En we maakten het een beetje belangrijker. En daarna, sinds een paar jaar in verschillende gebieden, kiezen ze een prinses als leider van de stad. Het is in goede handen.”
Nadat de kinderoptocht is afgelopen, gaan de dorpelingen naar een gigantische tent die speciaal voor Carnaval is gebouwd. Ze pakken bier en nemen plaats rond houten tafels. En dan zingen ze mee met het koor.
De festiviteiten gaan tot diep in de nacht door en dan gaat het kleine dorp naar bed. Op maandag en dinsdag staan ze op, kleden ze zich aan en doen ze alles opnieuw, met meer optochten, meer gezang en meer feest. Op woensdag gaan ze terug naar het gewone leven en wachten ze op het carnaval van volgend jaar.
De dorpelingen zeiden dat het jammer is dat de helft van Nederland Carnaval niet kent, en dat ze het feest der feesten missen; een feest voor jong en oud, dat van oudsher bedoeld was om los te gaan voor de katholieke vastenperiode die voorafgaat aan Pasen.
Maar iedereen is welkom.
“Zelfs degenen die helemaal niets van carnaval begrijpen,” zei Dorstige Hoogheid Prinses Nicole de Eerste, ”[zij] zijn altijd welkom om naar de optocht te komen kijken.”
Bron: WWNO